עיצוב דירות קטנות – איך לתכנן ולשפץ דירה קטנה בצורה נכונה?

נושא עיצוב הבית הוא תחום רחב הכולל סגנונות רבים, אך כאשר מדובר בעיצוב דירה קטנה וקומפקטית, כללי המשחק משתנים ודורשים מאיתנו יצירתיות וחשיבה על דרכי אחסון במרחב הקטן. בכתבה הבאה אפרט מהם שני העקרונות החשובים בעיצוב ושיפוץ דירה קטנה ואגלה לכם טיפים מעולים לגבי סוגיית האחסון

שטחן של רוב הדירות בארץ אינו עולה על  90 מ”ר. למעשה, השטח הנפוץ הוא 60-80 מ”ר לדירה.
עבור רובנו, משפחות עם 2-4 ילדים דירה כזו תהיה דירה קטנה, אף זעירה. לכולנו הבית “לא מספיק”.
אני שומעת הרבה פעמים מלקוחות, “נורא צפוף לי! תרחיבי לי!” כאילו הבית הוא מסטיק ורוד שאפשר למתוח אותו  עד אין סוף. אז לא, אי אפשר להרחיב את הבית אבל בחשיבה חכמה נוכל לחלק את הבית כך שנהיה מרוצים לטווח ארוך והדירה תשרת את כל צרכינו. מאל”ף ועד ת”ו. 

עקרונות חשובים בעיצוב ושיפוץ דירה קטנה

שני עקרונות תכנון לשיפוץ דירה קטנה הופכים דירה זעירה ש”לא מספיקה לי!” לדירה קומפקטית נוחה ומעוררת הערכה.
אלו שני ערכים מעולים שיכולים לעזור לכם לדייק, להדק את כל הרצונות שלכם ולהגדיר בדיוק מה אתם רוצים, כך אני עושה תמיד גם עם קהל לקוחותיי וגם בבית עם בעלי.
א. הגדרת יעדים,
ב. אחסון, אחסון, אחסון

עקרון ראשון – הגדרת יעדים

לא נגדיר יעדים לחמישים השנים הבאות, אך בהחלט נוכל להגדיר יעדים לעשר עד עשרים וחמש השנים הקרובות. זהו משך זמן סטנדרטי שישראלים נוהגים להתגורר בדירה מסוימת לפני שהם עוברים לדירה אחרת, זאת על־פי הסטטיסטיקה שערכתי בין לקוחותיי וכן על־פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2011.

שיפוץ דירה קטנה בצורה נכונה

על מנת לתכנן באופן ראוי את הדירה הקטנה יש לברר לפרטי פרטים ולחשוב על העתיד, ממש לרקום סיפורי חיים. השאלה הבסיסית היא: כמה זמן הדירה עומדת לשרת אותנו כך שנוכל להפיק ממנה את המיטב? לזוג הצעיר שרוכש את הדירה נוספים ילדים, חתולים וכלבים, ואחר כך הם עוזבים.
למעשה, כל התכנון הרב־שנתי מתבסס על הוספה וגריעה של הנפשות הפועלות בבית. כמה ילדים נרצה? טוב, אולי לא בדיוק כמה, אבל בערך – זה ממש יעזור לעיצוב נכון יותר.
האם נרצה בעלי חיים? אם כן, כמה?  (אני בינתיים מסתפקת רק בבובות חתולים וכלבים של הבת שלי).

הסמארטפון משנה את כללי המשחק בעיצוב הבית

מערך הישיבה שלנו בבית השתנה בגלל המכשיר הקטן, טלפון חכם.
הטלפון החכם והעבודה מהבית מחייבים אותנו להקצות מקום להטענת מכשירי חשמל בכל מקום, כדי לא להגביל אותנו לא רק מבחינת הזמינות של שקעים להטענה אלא גם מבחינת בחירה במקום ישיבה.

עקרון שני – אחסון, אחסון, אחסון

גם נושא האחסון קשור לשאלת ההגדרה העצמית שמובילה להגדרת היעדים של הדירה.
אחסון נכון נותן מענה חכם לכל דירה שהיא, אך חשיבותו מכרעת בדירה קומפקטית. כיוון שבדירה קומפקטית כל מטר מרובע מקבלִ משנה חשיבות. 

למשל, לול תינוקות שגודלו מטר וחצי על מטר וחצי גם הוא צריך מקום לאחסון. היכן יאוחסן? בכתבה זו נתייחס לדירות שלא התברכו במחסן ואת מכלול החפצים שלהן יש לאחסן בדירה.
ככל שנדייק את רישום מכלול החפצים הנמצאים בדירה, נוכל לתכנן מראש את האחסון הדרוש, כאן אפשר לראות הזדמנות פז לברור את החפצים הנחוצים והאהובים 
 [הפניה לכתבה 5 שלבים מעשיים בעיצוב הבית] ולהחליט מאילו מהחפצים ניתן להיפרד ולהעביר הלאה או לזרוק.

הרישום הסופי של החפצים שיישארו בדירה צריך להיות מדויק ולהיעשות ברמה חשבונאית: חפץ ועוד חפץ ועוד חפץ. כל זאת, כמובן, תוך כדי התחשבות בקוד האישי של כל אחד מאתנו: אגרן, ורסטילי, רציונליסט או סטייליסט  [הפניה לכתבה הקוד האישי].
תכנון האחסון ייעשה בד בבד עם התכנון הכולל. ככל שנטמיע יותר נקודות אחסון חכמות בבית לכל מה שאנחנו אוהבים וצריכים במהלך היום והשנה, נשיג את היעד הראשי: בית מעוצב ומתוכנן עבור צרכינו לאורך כל ימות השנה.
לדוגמה, אחד מלקוחותיי אוהב ללכת בקיץ לים, לשחק מטקות ולפתוח שולחן עם חברים על שפת הים.
לצורך כך הוא זקוק למענה תכנוני לאחסון כסאות, שולחן, מנגל הדורשים בסך הכול  80 קוב. אם נדע מראש שהוא צריך מרחב אחסון כזה, נוכל לתכנן זאת מראש.  

"For every minute spent organizing, an hour is earned"

Benjamin Franklin

שיטות אחסון בדירות קטנות

עיבוי הקירות הקיימים

זוהי השיטה האידיאלית. כך לא גוזלים שטח גדול מחלל החדר. ניתן לעבות קירות וליצור ארונות בכל חללי הבית. הארון יכול להיות בגוונים דרמטיים כמו כחול, שחור, אדום או בגוון הקיר, כך שהארון נעלם לגמרי בתוך הקיר בעודו מצויד במנגנון טריקה שקטה. אצלנו חשוב להיות בשקט. חשוב מאוד לבעלי לא להעיר את הילדה מהשינה. מנגנון טריקה שקטה תורם לשמירה על השקט הנכסף.

אחסון במרכז חלל הדירה

זוהי שיטה נוספת לאחסון, אך היא פחות אידיאלית.  לדוגמה –  סלון קטן, שבו אנחנו רוצים ליצור חלל שיכיל שתי פונקציות ומעלה — פינת אוכל, פינת עבודה וסלון. בסלון עצמו נקים יחידה חכמה שמכילה חדר אוכל, פינת טלוויזיה, ספרייה ופינת עבודה מתקפלת. היחידה הזו הופכת להיות אובייקט אדריכלי כשלעצמו, מגובה בהתקנים חשמליים. זה יכול להיות מעין מחיצה עבה שיש מצידה האחד ספרים, טלוויזיה ושולחן עבודה מתקפל ומצידה האחר, מדפים לכלי אוכל ושולחן אוכל מתקפל.  הזדמן לי לתכנן דירה קומפקטית מאוד בשטח 45 מ”ר, מצד אחד של הדירה היה המטבח ומצד שני סלון. באמצע החלל הצבנו אובייקט תכנוני שהכיל מצד אחד את צורכי המטבח — כיור, מקרר, כיריים — ומצדו האחר את צורכי הסלון. סוג של קיר חכם בין שני חללים. החלטה של הצבת אחסון באמצע החלל מוסיפה פן עיצובי מדליק וכמובן, משרתת אותנו מבחינה פרקטית לאחסון נכון. 

עיצוב חדר עבודה בדירות קטנות


פרמטר חשוב מאוד בעיצוב דירות קטנות, הוא עבודה מהבית. מחקרים מראים כי כבר היום ובשנים הקרובות יותר ויותר אנשים, עצמאים או שכירים יעברו לעבודה מבית. לשם כך, יש להקצות מקום מיועד וראוי לעבודה שוטפת מתוך אחד החדרים בבית. חדר שיספק את כל הצרכים שלנו, הן מבחינת הצורך היצירתי – משימתי שלנו והן מבחינת תכנון הבית.
קחו למשל זוג בני 30, יש להם שני ילדים והם מתגוררים בדירת 70 מ”ר. עליהם להחליט על שלושה מקומות אפשריים לפינת העבודה שלהם. היכן היא תהיה? בפינת המחשב בחדר הילדים, חדר קטן לעצמם? מה היעד שקובעים לחדר הילדים? האם החדר יהיה גם משרד בשעות הבוקר וגם מקום לילדים בשעות אחר הצהריים?
החלטה זו מצריכה חשיבה במימד רחב יותר: האם הבית יהיה משרד וגם מקוםִ ראוי לחיות בו ולגדל בו ילדים? ומה לגבי הצד הפרקטי? צריך לחשוב באופן מעשי על מענה מתאים לצורך הגובר בנקודות חשמל בסביבת עבודה. יש להכין את המיקום הנבחר לעבודה מהבית כך שיאפשר עבודה טובה ויעילה.
זכרו את שלושת הפרמטרים החשובים בתכנון חדר עבודה בבית:
מיקום נוח, מלא השראה ונכון מבחינה תכנונית – מעשית
[הפניה לכתבה עיצוב משרדים לחברות ולעובדים מהבית].

לסיכום,
הרעיונות היצירתיים שצוינו בכתבה הם תוצאה של חיפוש אדריכלי שקדני, אחרי מקומות אחסון מיוחדים הנותנים יותר ממענה אחד לסוגיית האחסון. זאת במטרה למצוא את נקודות האור שמעלות חיוך גדול על פנינו כשאנחנו נכנסים הביתה. כשהבית מעניק לנו תחושת שמחה וסיפוק, סימן שמלאכת האדריכלות נעשתה כהלכה. השקיעו באיתור וחיפוש רעיונות נוספים לפתרונות אחסון בבית, עצבו אותם בצורה יעילה ונעימה ותהנו מסביבה נעימה, מאורגנת ומסודרת.

״רחל היא אדריכלית שמלמדת את אבני היסוד העסקיים של אדריכלים ומעצבים. ונפתח בפני עולם מופלא שלא ידעתי על קיומו. אומרים שאנשים יוצרים בדרך כלל מנהלים גרועים. יש בזה משהו. למדתי אדריכלות 5 שנים אבל אף אחד לא לימד אותי לנהל עסק. לעשות שיווק, למכור, להכין הצעות מחיר, להגדיר מה כן, ומה לא. להיות מקצוענית בניהול עסק. כדי לתת את השרות הכי מקצועי שיש. ״
אדריכלית רותי קידר
אדריכלית מומחית במיקסום חללים

רוצים עוד דברים?

לעוד פוסטים ומאמרים בבלוג

אל תעזוב ללא להיות חבר בקהילת מעצבים הצלחה