התאמת צמחייה ועציצים בעיצוב גינה או עיצוב מרפסת שמש

אלו צמחים עדיפים במרפסת שמש מזרחית ואילו ישרדו טוב בגינה בכיוון מערב?
איך אדע אלו צמחים מתאימים לך וישרדו בגינה המעוצבת שהשקעת בה כל כך?
כמה זמן דרוש לתחזוק מרפסת שמש או גינה מעוצבת?
ישנן סוגיות רבות הקשורות להתאמת תנאי השטח באדריכלות נוף, ריכזתי עבורכם כמה מהן בכתבה הבאה

בעיצוב מרפסת או גינה חשוב לדעת ולהבין את כללי הטבע, שיש להם תפקיד חשוב בתחזוק ושמירה על הצמחייה המצויה בהן. הנה לכם כמה עקרונות חשובים העוסקים בתכנון אדריכלות נוף בהתאם לתנאי הטבע

קחו בחשבון את כיווני השמש

השמש נעה ממזרח למערב והיא משפיעה בעוצמה שונה על הצמחייה, לפי מיקום המרפסת על פני שושנת הרוחות — צפון, דרום, מזרח ומערב.
במרפסת דרומית למשל, רצוי להניח רק קקטוסים, כיוון שבדרום השמש נמצאת בעוצמתה המרבית ומורגשת  הכי הרבה שעות ביום. כמו כן, קחו בחשבון את סוג המרפסת: האם היא פתוחה וחשופה לגמרי? האם מדובר במרפסת מקורה או מקורה למחצה? פרמטרים אלה הם מכריעים לאזור הגינון המיועד.

 לצורך הכוונה מומלץ להתייעץ עם מומחה לגינון או כמובן לפנות אליי, תקבלו ממני המלצה חמה בהתאם לצורך האישי שלכם. 

השארת כלים ללא שימוש בגינה או במרפסת ישקפו את ההתאמה שלכם לגינה מעוצבת

סביר להניח שיהיו לנו כמה עציצים או אדניות ללא שימוש. טיפוס אגרן קונה עציצים ואלו נשארים ריקים ועומדים ריקים מצמחים או גרוע מזה, היו בהם צמחים, אך הצמח או העץ גווע ומת ולא מילאו את מקומו בעציץ חדש. לצערי, לרבים מלקוחותיי יש צמחי עציץ שמתו והם לא מחליפים לצמח חי.
אני נוהגת להישאר בקשר רציף עם לקוחותיי גם אחרי תום עבודת העיצוב או השיפוץ ונוהגת לשאול לשלומם של הלקוחות ושל הבתים לאחר זמן מה. לדוגמה, לקוחה מאוד עסוקה סיפרה לי כשיצרתי איתה קשר לאחר תום הפרוייקט, כי לא הקדישה זמן לעציציה והם גוועו ומתו. כך נשארה במרפסת פינה יבשה מאוד ועצובה. זה חרה לי מאוד והעכיר את רוחי. תכננתי נקודה ירוקה שתקרין אור, צבע ונוכחות כיוון שהבית כולו עוצב בקווים מודרניים. ואותה נקודה ירוקה ומקרינת אור הפכה להיות אפורה וחיוורת. 

פתרונות לאנשים שאינם פנויים לטיפוח גינה או מרפסת מעוצבת

עבור לקוח כזה יש לתכנן נקודות צבע שאינן תלויות בטיפוח והשקיה. לדוגמה, עבור לקוח שאינו אוהב להתעסק בצמחייה וביתו היה מלא רהיטים ואביזרים שונים, תכננתי קשת צבעים מעולם הג’ונגל: צהוב עז, ירוק עז, תמונה של אריות וציור גדול של תוכים. לאחר ששאלתי מראש את השאלות הנכונות לגבי כמות הזמן שיוכל להשקיע בטיפוח הצמחייה ומה הציפיה שלו להצלחת והישרדות הגינון, אני יכולה לחסוך עגמת נפש מהלקוחות, מהצמחים העתידיים, ועצמי כמעצבת. 

חשוב לקחת מחויבויות על הבית ועל אלו שזקוקים לנו ורק אנחנו יכולים לטפל בהם. תהיו אחראים לעציצים שלכם. תנו לעציצים לחיות, זה חשוב.

אצל אנשים פרקטיים יהיו פחות עציצים ריקים שאינם ממלאים את תכליתם. אדם פרקטי ייקח על עצמו גם את המשימה הזאת ככל המשימות האחרות שהוא ממלא במשך היום.
הגינה שלנו היא ביטוי לאופי שלנו. רציונלי, פרַקטי? אגרני? 

בחירת גווני צבע לצמחייה תלויה גם היא בחשיפה לשמש

איך נרצה לעצב את החלל שלנו? אני אוהבת לשתול מגוון גדול של גוונים בגינה – ירוק זית, ירוק בהיר,  ירוק כהה, וכדומה. גם בתחום זה כדאי ומומלץ להתייעץ עם גנן להכוונה מקצועית לגבי יכולת ההישרדות הטובה ביותר בשטח הצמחייה, אם בתוך הבית או מחוצה לו,  בעקבות חשיפה לשמש, רוח,  גשם, שעות מזגן, תאורה מלאה או חלקית וכדומה.  

התייעצות עם גנן תחסוך עגמת נפש ותסייע להאריך את חיי הצמחייה בבית, אז נוכל ליהנות הרבה יותר מהממשק של פנים הבית עם גינה ירוקה. 

איך אדע האם מתאימה לי גינה מעוצבת או פינת גינון במרפסת?

חשוב לציין כי גינה אינה מתאימה לכולם. בוודאי שאינה מתאימה לאנשים שאין להם פנאי לטפח אותה. אם אתם רוצים להכניס גינה לחייכם, עליכם לקחת בחשבון כי חמישה אחוזים מזמנכם במשך מהשבוע נדרש לטיפוח הגינה. אנשים פרקטיים אשר זמנם קצר עשויים להעדיף צמחייה מדברית שזקוקה למעט התעסקות. 

כמובן, גם הגינה תעוצב כך שתתאים לחיי היומיום שלנו, לפי שעות השהות שלנו בבית ומחוצה לו.
הקוד האישי [למציאת הקוד האישי שלכם הקליקו כאן (הפניה לכתבה)] מכתיב גם את לוח הזמנים שלנו. אדם המגיע הביתה רק בסוף היום מתפנה לגינתו, לטיפוחה ולהנאה ממנה רק בסופי שבוע. 

אנשים שביתם הוא צמוד קרקע, טוב יעשו אם יתייעצו עם אדריכל נוף שיוכל לדייק ממש לפרטי פרטים את תכנון הגינה, כמובן בהלימה לתכנון הבית [הפניה לכתבה קשר בין עיצוב פנים לאדריכלות נוף]. עבודתו של אדריכל נוף עשויה לשבור או לבנות בית, מבחינת היכולת לעצב בית שנראה מדהים או בית סטנדרטי.

לסיכום,

לפני שאתם מתחילים לעצב את הגינה שלכם או את המרפסת המעוצבת כדאי שתבחנו את מיקום הגינון וכיוונו על פי השמש, לה יש השפעה רבה על מידת ההישרדות של הצמחייה בגינה המעוצבת שלכם.  כמו כן, בחנו את הכיוון שלכם בנוגע לטיפוח אזור הגינון.
האם יש לכם מספיק זמן (לפחות חמישה אחוז) להשקעה בצמחייה וטיפול בגינה? אם אתם טיפוסים פרקטיים, כנראה שכן.

״רחל היא אדריכלית שמלמדת את אבני היסוד העסקיים של אדריכלים ומעצבים. ונפתח בפני עולם מופלא שלא ידעתי על קיומו. אומרים שאנשים יוצרים בדרך כלל מנהלים גרועים. יש בזה משהו. למדתי אדריכלות 5 שנים אבל אף אחד לא לימד אותי לנהל עסק. לעשות שיווק, למכור, להכין הצעות מחיר, להגדיר מה כן, ומה לא. להיות מקצוענית בניהול עסק. כדי לתת את השרות הכי מקצועי שיש. ״
אדריכלית רותי קידר
אדריכלית מומחית במיקסום חללים

רוצים עוד דברים?

לעוד פוסטים ומאמרים בבלוג

מזמינה אותך לעקוב אחריי ולגלות עולם תוכן עיצובי עסקי מדהים עבורך!