
חמישה שלבים ליצירת תוכנית עסקית שנתית ומוצרים
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי המרה בתחום האדריכלות ועיצוב פנים ואיך מחשבים את אחוזי ההמרה ביחס לשיווק שהשקענו? 5 שלבים ליצירת תכנון עסקי שנתי שיוביל אתכם להכנסות של מעל 500 אלף שקלים בשנה
בתור אדריכלים ומעצבי פנים, אנחנו עורכים פריסות קרמיקה מבעוד מועד, אנחנו יוצרים תוכניות לפני מועד הריצוף, מתכננים את הכל מראש ולא מאלתרים או שולפים תכנונים ברגע האחרון. כך גם הגאנט השנתי שלנו צריך להיות מתוכנן ומהודק לפי פרויקטים, מוצרים, זמני שיווק ופגישות עבודה וכן, זמנים שבהם פוחתת העבודה בגלל חגים או מועדים לאורך השנה.
בעזרת לוח התכנון (גאנט) השנתי שלי, אני יודעת על מה אני עובדת ומשקיעה את הזמן בכל חודש בשנה.
לא זאת בלבד אלא גם, כמה כסף צפוי העסק להכניס לאורך כל השנה.
חשוב מאוד להיכנס לעבודת התכנון השנתית עם מיינדסט [הפנייה לכתבת מיינדסט], אווירה ומודעות שימשכו אלינו את ההכנסות שאנחנו מייעדים לעצמנו.
עדי אורפז, היא מאמנת עסקית המדברת בהרצאות שלה על תכנות תת המודע. אנחנו צריכים לכוון את תת המודע והמחשבה שלנו לפעול בדרכים שיצליחו להביא אלינו לקוחות. איך יוצרים מצב שבו כל מה שאני מתכננת קורה? וואלאס די. ווטלס, הוגה דעות אמריקאי טבע את המונח “מדע ההתעשרות” בשנת 1910, בו טען כי יש דרך לגרום לשפע ולעושר להגיע אלינו וכי היא מדעית ומתוכננת לגמרי. אנחנו צריכים להעיר את עצמנו למודעות, כי הכסף נמצא מחוץ לאזור הנוחות שלנו. על מנת להגיע אליו, אנחנו צריכים לעבוד על יצירת מודעות אמיתית לאפשרויות חדשות.
כדי להגשים את המטרות שייעדנו לעצמנו נעבוד בשני מישורים במקביל – יצירת לוח תכנון שנתי וכתיבה בפנקס רשימות. התכנון מורכב מ – 5 שלבים עיקריים:
כל עסק צריך שתהיה לו תוכנית עסקית שנתית מאורגנת ומדויקת. החברות הגדולות בונות תכנון לחמש השנים הבאות, כאשר תוכניות שיווק, יתוכננו שנה קדימה (שיווק חייב להיות מעודכן ומכוון לקהל היעד ולצרכים המשתנים שלו).
אני מתחילה לארגן ולתכנן דווקא מאותם ימים בהם אני לא עובדת לאורך השנה. הזמנים בהם אנחנו לא עובדים חשובים מאוד! יהיו אלה ימי הולדת של המשפחה ושלי, ימים המסומנים ביומן מבעוד מועד. בנוסף, אציין גם את יום הנישואין, תקופות חגים וחופשה משפחתית שאני משריינת אחת לשנה. סימון הימים המיוחדים עוזרים לי לראות את המפה כמו שצריך, להבין כמה ימי עבודה יש לי בסך הכל בניקוי הימים המיוחדים וכך, להיות בשליטה על הימים בהם אנחנו לא פעילים מבחינת שיווק או שאין בהם הכנסות. באמצעות התכנון אדע מתי להשקיע יותר, באיזה חודשים אני צריכה להרוויח יותר כדי לכסות על הימים בהם אנחנו לא עובדים. בלוח השנה העברי יש המון חגים, שבשביל שכירים זה גן עדן ובשביל עצמאים, טוב הבנתם, זה המקום השני.
בנוסף לתכנון השנתי המערכתי, אני מתכננת כבר 5 שנים, שני פנקסי רשימות של משימות יום יומיות. פנקס אחד, מיועד לתכנון פרויקטים ובו שלוש משימות לכל יום [הפנייה לכתבה איך ליצור מערך ניהול עסקי מצליח בתודעת NLP?] הפנקס השני, הוא פנקס הכרת תודה בו אני מציינת כל דבר שאני עושה והשגתי בחיי. כן, זה אולי נשמע לכם קצת רוחני, האמת היא שבמהות שלי אני אדם מאוד פרקטי, בת מזל גדי שמקורקעת לדברים הבסיסיים שהם כסף ובטחון. לצד זה, למדתי שתודעת שפע ורשימות מדויקות פשוט עוזרות לשאיפות שלי להתגשם. זה פשוט עובד.
על מנת להבין איך תראה השנה שלנו ואיזה מוצרים אנחנו רוצים לקדם, אנחנו צריכים קודם כל לברר מהם המוצרים שלנו ומהו יעד ההכנסות שאנחנו מציבים לעצמנו. למשל, יעד של 500 אלף ₪ רווחים בשנה. היעד הזה יהיה עבורנו מצפן שיעזור לנו לתכנן את המוצרים שלנו, לתמחר אותם ולהחליט כמה מהם אנחנו רוצים למכור כדי להגיע ליעד.
על מנת ליצור איזון מסחרי ומצד אחד, לא לבלבל את הלקוח עם מבחר רב מידי של מוצרים ומצד שני, לא להחזיק מעט מידי מוצרים, אני ממליצה על פיתוח של 4 מוצרים שביניהם נמצאים כמובן, גם מוצרי ההמרה.
כדי לתכנן את השנה, אני מחלקת אותה ל – 12 חודשים. כל חודש בשנה יחולק לשלושים ריבועים, כמספר ימי החודש. בכל יום (ריבוע) ארשום שלושה דברים שאני צריכה לעשות, כדי לקדם את המוצר שרציתי למכור באותו חודש. אם לדוגמה החלטתי שאני רוצה לקדם את מוצר פגישת ייעוץ בינואר, אכתוב שלוש משימות שקשורות לשיווק המוצר הזה.
ניקח את המוצר פגישת ייעוץ או דיאגנוסטיקה שעלותה עד 1000 ₪ כדוגמה לתכנון שלנו. זהו מוצר המרה, יש שקוראים לו מוצר חדירה, שמטרתו היכרות בינכם לבין הלקוח. כאן הצד האנושי עסקי שלכם צריך לעבוד על מנת להביא אותו לרכישה של מוצר גדול יותר. מוצר המרה זה, הוא גם שלב סינון עבורנו האדריכלים והמעצבים שנכנסים למערכת יחסים ארוכת טווח עם הלקוחות שלנו. המוצר הזה מאפשר לנו להבין מי הלקוח, לפני שנכנסו איתו למערכת ארוכה.
מוצר המרה כמו פגישת ייעוץ הוא מוצר שאנחנו לא מרוויחים עליו. אנחנו כוללים במוצר הוצאות דלק, נסיעות וקפה. מחיר מוצר המרה לא משנה לנו, נשקיע יותר מחשבה במחיר ומכירה של מוצר פרימיום. אז איך בונים מחיר המרה ומכניסים לגאנט השנתי?
אגדיר לעצמי – כמה אנשים אני רוצה לפגוש? לשם הדוגמה, 4 בחודש. נכפיל ב – 30 בשנה (בניקוי חודשים לא פעילים), סה”כ 220 פגישות של מוצר זה. כשקיבלנו את התוצאה, נכפיל את מספר הפגישות בסכום שביקשנו עבורה ונראה כמה אנחנו מכניסים. מהסכום שיצא לנו, נגזור 10% והוא יהיה סכום ההשקעה שלנו בשיווק. יועצי שיווק אומרים שיש להשקיע 7%-12% במוצר, אני טוענת שכדי להגיע ליחס המרה של שליש, צריך להשקיע 30%.
המרה, הוא מושג עסקי המתייחס לכמות הלידים שהפכו ללקוחות משלמים. כמה מתוך המתעניינים במוצר, הפכו להיות לקוחות? לדוגמה, להרצאה “נדל”ן על הבר”, שערכתי לפני שנתיים נרשמו 270 איש. מתוכם, רק 115 הגיעו להרצאה ו – 81 שילמו (היתר מוזמנים). זאת אומרת, שיחס ההמרה הוא 33%, כלומר שליש מכמות האנשים שהתעניינו. זאת תוצאה מאוד יפה לתחום שלנו, והיא מתקיימת הודות לזה שיש לי קהילה, רשימת תפוצה ועוקבים. אני מפרסמת ומשווקת ועושה עבודת שיווק מקיפה כדי להגיע לאחוזים האלה.
כדי להיכנס לתודעה של הלקוח, אנחנו צריכים להופיע כמה וכמה פעמים בערוצים שונים. זוהי שיטת שיווק ידועה שאנחנו מכירים מחברות גדולות, בה אנחנו רואים את המוצר כמה פעמים לפני שאנחנו בוחרים אותו מהמדף בסופר. ככה גם אנחנו צריכים לפעול בשיווק שלנו, על מנת ליצור מודעות ותודעה בשטף הפרסומים, שהלקוח שלנו רואה במהלך היום ולפרסם את המוצר שלנו בכמה פלטפורמות שונות – יהיו אלה פייסבוק, אינסטגרם, רשימת דיוור וכדומה. בשפה המקצועית נקרא למהלך הזה קמפיין. קמפיין פרסומי שמוכר מוצר אחד בכמה מדיות שונות ופונה קצת אחרת לכל קהל יעד המשתנה בין הפלטפורמות.
חוששים מהשיווק הזה? היה לי לקוח, שהשתדל מאוד ליצור איתי קשר כדי לומר לי שאני מגזימה. במקום להיעלב או חלילה להוריד בתדירות השיווק שלי, הודיתי לו על שפינה מזמנו לדבר איתי והזמנתי אותו להרצאה ששיווקתי, על חשבוני. בסוף ההרצאה, הוא קנה את הספר שלי לאשתו שלא הגיעה איתו, בעלות של 100 ₪. זאת דוגמה לשיחת מכירה שבה אני משנה את דעתו של הלקוח ב – 180 מעלות והוא עוד יוצא שליח רצון שמפיץ את הבשורה.
לסיכום התהליך, ניקח את הסיכום של כל ארבעת המוצרים שלנו ונבדוק אם הגענו למקום ריאלי מול השאיפה שלנו. הבדיקה הזאת חשובה כדי להבין אם הציפיות שלנו ריאליות, אם המוצר שווק נכון או לא, אם יש לו ביקוש ועוד מדדים רבים (הנקראים בשפה המקצועית KPI). מומלץ לערוך את המעקב הזה בין אם הצפי שלנו הוא 500 אלף שקלים או מיליון שקלים בשנה, הסכום לא משנה אלא ההתקדמות והסקת המסקנות.
תכנית המיועדת להגיע להכנסות של מיליון שקל בשנה, לא מיועדת לאדם אחד. כשההכנסות גדלות בהתאם לשאיפה שלנו, אנחנו צריכים אנשים נוספים שיעזרו לנו לתת את השירות שהולם את המחירים. אנחנו גם צריכים להחליף את הכסף שלנו למוצרים פיזיים, דיגיטליים ומוצרים אישיים. כיוון שאנחנו לא יכולים להתפצל ולהיות נוכחים בכל הפגישות, בכל ימי הקניות ובכל ההרצאות אנחנו צריכים למצוא לנו תחליף. יהיו אלה עובדים ואנשי מקצוע שיעשו את רוב העבודה במקומכם, אחרי שתכשירו אותם למקצועיות שמאפיינת אתכם. יהיו אלה מוצרים דיגיטליים שתמכרו במקום להגיע פיזית להרצאות או רעיונות אחרים שלא מצריכים מכם ביצוע בפועל או הגעה פיזית לכל מקום.
כשאנחנו מגיעים לרגע שבו אנחנו מוכנים לשחרר חלק מהעבודה לאנשים אחרים, העובד הראשון שניקח יהיה איש מכירות נאמן, אשר נדייק אותו כדי שימכור את המוצרים שלנו, בדרך שלנו.
שותפות עסקית היא לא פתרון לצמיחה כלכלית בעסק. אנחנו רוצים שהכסף שאנחנו מכניסים יישאר אצלנו ולא רוצים להתחלק. עדיף להעסיק עובד שיכול להצמיח את העסק שלנו, אדם עם מנוע שנקרא מכירות שעובד עם תסריט שיחה ברור ומדויק.
סיפורן של בוגרות שלי פלורינה וטלי, יספר איך הן מנהלות פרויקטים ביד רמה לאורך כל התהליך צפו בסרטון, ועוד עשרות המלצות של לקוחות שלי בכדי לקבל השראה לחצו כאן בקישור בכדי לקבל קצת יותר השראה לאיך להעניק ללקוח הבא שלכם קצת יותר ודאיות בסגירת העסקה, ואל תשכחו לעדכן אותנו ברשתות החברתיות או אצלנו בדף צור קשר כאן בקישור
צרו לעצמכם לוח תכנון שנתי בו מוגדרים המוצרים אותם תמכרו ואת מחירם, על מנת להגיע ליעד הכלכלי שהצבתם לעצמכם. צרו פנקס רשימות בהן ייכתבו שלושה משימות בלבד לכל יום ופנקס נוסף בו ציינו את הוקרת התודה שלכם למה שכבר השגתם וקיים בחייכם. מניסיוני, זה עוזר מאוד למיינדסט חיובי אשר יביא אליכם את התוצאות שייחלתם אליהם. הגדירו כמה מוצרים אתם רוצים למכור בשנה, כללו בתוכנית גם מוצרי המרה שיביאו אליכם עסקאות גדולות.
בסוף כל קמפיין שיווקי, חשבו את יחסי ההמרה ומספר המכירות אל מול התכנון השנתי, ועקבו אחר ההשוואה שבין התכנון למתרחש בפועל. הבדיקה תאפשר לכם להסיק מסקנות לגבי התכנון השיווקי ולוודא כי אתם אכן נמצאים בדרך הנכונה, להגשמת החשיפה והשאיפה הכלכלית שלכם.
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים אז אני אולי אתחיל בעצם מהסוף. ההתחלה ראשית עם כל לקוח שאין לו ביטחון
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים העידן הדיגיטלי העביר כמעט את כל תחום השיווק והמכירה למסכים. הלקוח מסתכל על האתר