
חמישה שלבים ליצירת תוכנית עסקית שנתית ומוצרים
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
הוספת חדר לבית עשויה ליצור שינוי עצום בחלל הבית. מעשה שיכול לבנות או לשבור את הבית. חשוב ליצור מצב שהקירות העוטפים ומגדירים את החלל יהיו גמישים. מסקנה מעשית: עדיף קירות גבס ולא בלוקים. אני ממליצה בחום על קירות גבס. זה יכול לתת מענה מצוין להוספת חדר ואף לעריכת שינוי כולל בדירה.
פנו אליי בני זוג נחמדים בשלהי גיל 40. בשנת 2015 נולדה להם במפתיע ילדה שהגיעה אחרי שני בנים שהיו כבר נערים כשנולדה אחותם. בדירת 3 חדרים ממוצעת ששטחה 82 מ”ר נדרש מענה לתינוקת. אילו חדרים היו בדירה? חדר הורים, חדר הבנים המתבגרים וסלון.
על פניו היה נראה כי הדירה כמעט ואינה מאפשרת הוספת חדר, אבל עשינו תכנון מדויק מתוך הבנת הצרכים העמוקים של בעלי הדירה. המסקנה הייתה שצריך להזיז את חדר האמבטיה למרכז הבית, כדי שיהיה לילדה חדר עם חלון.
בדירת 82 מ”ר (לא כולל שטח המרפסת) נכנסו חמש נפשות. חדר אמבטיה התווסף במרכז הבית. במהלך מסובך מאוד הועברה הצנרת של האמבטיה דרך הקירות וחדר האמבטיה לשעבר הפך לחדרה של התינוקת. כך לא התפשרנו על אור טבעי ואוויר צח בחדר התינוקת. בחדר האמבטיה דאגנו למערכת של אוורור מלאכותי: במקום חלון, ונטה ששואבת אוויר, ריח ולחות דרך נקודת יניקה ופולטת הכול החוצה. הדלקת האור הפעילה באופן אוטומטי גם את הוונטה, וכיבוי האור באמבטיה הפסיק את פעולת הוונטה. אומנם לאמבטיה אין אוורור טבעי, אך הצלחנו להפוך דירת שלושה חדרים סטנדרטית לדירת ארבעה חדרים. בעקבות כך חסכנו ללקוחות מאות אלפי שקלים לקניית דירה אחרת, והם יכולים להמשיך לגור באזור האהוב עליהם, שבו הם גרים מזה למעלה מעשר שנים.
פעם היה נהוג לסגור מרפסת כדי ליצור חדר נוסף בדירה. סגירת מרפסת היא פתרון שאינו אפשרי בכל המקומות. למעשה, ברוב הרשויות המקומיות אין נותנים אישורים לכך, וזאת כדי למנוע פגיעה בחזות הבניין והרחוב. לכן לא אוכל להמליץ על סגירת מרפסת כפתרון להוספת חדר. יש בישראל דירות רבות שאי אפשר למכור מפני שבעליהן ביצעו עבירת בנייה בכך שסגרו מרפסת והרשות המקומית רשמה הערת אזהרה בטאבו. אם בכל זאת תחליטו לעשות זאת, תבדקו עם המחלקת הנדסה ברשות המקומית שלכם מה עלולות להיות ההשלכות של מעשה כזה, מבחינת החוק ומבחינת האפשרות למכור את הדירה בעתיד. אפשר גם להתייעץ עם עורך דין מומחה לענייני מקרקעין.
תכנון דירה קומפקטית מצריכה עלויות גבוהות מאוד, פי שלוש עד ארבע מתכנון רגיל זאת מאחר שנדרשים פרויקטים של נגרות. הקבלן ביקש 100,000 שקלים עבור שיפוץ דירה קומפקטית שתכננתי בשנת 2014, והנגר גם הוא ביקש 100,000 שקלים אבל בעלי הדירה רצו להישאר בה, כיוון שהמיקום אהוב עליהם ומתאים להם. בסופו של דבר, דירה היא תוצאה של תכנון נכון לפי תקציב העומד לרשותנו ושל שיקולים אישיים.
יש מערכת שלמה של שיקולים אישיים אם לעבור או לא לעבור דירה, אם להישאר או לא להישאר בבית. יש אנשים שעוזבים בית צמוד קרקע רחב ידיים ועוברים לדירה קטנטונת, בגלל רצון אישי לחיות בחלל קטן ואינטימי יותר או בגלל שזו הדירה המתאימה ביותר שנמצאת ליד הנכדים. איש איש ושיקוליו.
אפשר ללמוד מהיפנים לתכנן דירות קומפקטיות ביותר, כפי שאפשר לראות בסרטוני יוטיוב שמציגים דירות אשר שטחן מטרים ספורים. זה לא קוריוז, זה קיים. בסרטונים האלה אפשר לראות עד כמה אחסון נכון הוא קריטי לדירה זעירה. התכנון היפני עוסק בארגון פונקציות שונות בחלל אחד או בפריט תכנוני אחד. מיטה תהפוך לפינת אוכל; פינת אוכל תהפוך לפינת אירוח עם טלוויזיה. וכן הלאה. מה לא גילו לכם? בתכנון דירה יפנית אולטרה־קומפקטית אין חדר ילדים והיא מיועדת למעשה למגורי אדם אחד; אילו היינו מכניסים את שיטות האחסון הללו לדירת 45 מ”ר ישראלית, היה יכול להישאר חלל פתוח של 40 מ”ר וזה חלל גדול של ממש. אם חושבים חכם, אפשר להבין שמרחב הבית הוא אינסופי. צריך לדעת לתכנן אותו לפי הרצונות והצרכים האישיים שלנו. בסופו של דבר, צודקים הלקוחות שלי שחושבים שחלל הבית הוא מסטיק ורוד שאפשר למתוח כמעט עד אין־סוף. דירה קומפקטית מתוכננת כהלכה יכולה לתת תחושה שהדירה בחזות שלה היא פי שתיים מהשטח בפועל.
[לחצו כאן קריאה על תכנון נכון של שטחים פתוחים בחלל].
שיפוץ דירה קטנה והרחבתה היא עניין אפשרי בהחלט, כאשר מתכננים את זה נכון. יש לקחת בחשבון פרמטרים חשובים כמו פתחי חלונות ואפשרות תכנון אידיאלי לכל בני הבית. כמו כן, שיקול כלכלי כמובן.
אני ממליצה להימנע מסגירת מרפסות כדי ליצור חדר נוסף בבית, בכפוף לחוקי העירייה. אם חשבתם בכל זאת לסגור, קחו בחשבון את השלכות החוק של המעשה. ביפן מצאו דרכים נפלאות לחסוך מקום ולעצב באופן מודולרי ומעניין דירות זעירות המשרתות את המתגוררים בה. כדאי ללמוד מהם קצת ולשאוב השראה בניחוח של חו”ל.
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים אז אני אולי אתחיל בעצם מהסוף. ההתחלה ראשית עם כל לקוח שאין לו ביטחון
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים העידן הדיגיטלי העביר כמעט את כל תחום השיווק והמכירה למסכים. הלקוח מסתכל על האתר