
חמישה שלבים ליצירת תוכנית עסקית שנתית ומוצרים
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
כולנו מכירים את המשפט ‘מחשבה בוראת מציאות’. מיינדסט (Mindset), הוא מושג הלקוח מתוך תורת ההחלטות והוא שם כולל למערכת אמונות ופרדיגמות, שאדם או קבוצה מאמינים בהם עד כדי שאינם מסוגלים לשנות את מחשבתם וכפועל יוצא, את מצבם ואת דרך החיים שלהם. אז איך משנים את דרך המחשבה ופורצים את הגבולות האישיים, בדרך להגשמת המטרות העסקיות שלנו? כל הפרטים והסודות בכתבה הבאה
מיידנסט הוא מערך האמונות שלנו ותחושת הערך העצמי שאנחנו חשים כלפי עצמנו. בוב פרוקטור, מנטור עסקי שסחף אחריו מיליוני אנשים ברחבי העולם, טוען כי ניתן לשנות את התחושות שמשאירות אותנו במקום בינוני או חסר הגשמה, ולכוון את עצמנו להצלחה. האמירה הידועה שהכל בראש, היא הבסיס הרוחני להצלחת העסק שלכם. פרוקטור הוא אחד מבין ארבעה מנטורים שאני נפגשת או מקשיבה להם לאורך החודש.
פרוקטור, היה כבאי במקצועו והרוויח 4,000 דולר בשנה. הוא היה במצב שהרבה מאיתנו מכירים בתחילת הדרך. מסתפקים במועט, מעריכים את עצמנו עוד פחות מכך, ממשיכים יום אחרי יום ללכת לעבודה שלא עושה לנו טוב ולא משלמת לנו מספיק. כמו הרבה אחרים, גם פרוקטור לא הצליח לסגור את החודש.
אך כשהוא הצליח לשנות את הפרדיגמה שלו בראש, הוא הבין כי הוא יכול לשנות את עולמו דרך המחשבה. ואכן, הצליח להגיע לסכום שנתי של 175,000 דולר בשנה הראשונה ולמיליון דולר אחרי שנתיים.
בוב פרוקטור שינה את המחשבה שלי לגבי כסף. זאת אחרי שבתחילת הדרך עשיתי המון טעויות שגרמו לי פשוט להפסיד הרבה ממנו. הסכמתי ללכת ולהיפגש עם 200 לקוחות על כוס קפה, פגישות שבסופו של דבר לא הניבו פרי או הכנסות. בנוסף, לא נתתי מספיק חשיבות ליחס של 70/30 בפגישות – דיברתי הרבה על עצמי, בזמן שהלקוח מתעניין בעיקר בעצמו. אלה דוגמאות לכך שההתנהגות שלנו ברמה האנרגטית היא זו שגורמת לנו לא למגנט אלינו כסף.
אם נלמד להבין שאני כלי שמעביר לעסק שלי אנרגיה, העסק שלי יצמח בין 10%-30%. כסף הוא רק צינור להשיג את מה שאנחנו רוצים. כשהבנתי על בשרי את השיעורים הללו, יחד עם המסרים של פרוקטור, סיגלתי לעצמי נוהל בו אני קמה כל בוקר ואומרת לעצמי שיהיה לי מחזור של 340 אלף שקל בחודש. זה המיינדסט שקבעתי לעצמי וכל עוד אני מאמינה בו, הוא מתקיים.
הסכומים יכולים להשתנות מחודש לחודש. לא תמיד זה יהיה הסכום המדויק אך זה לא ממש משנה,
ראשית כי החשיבה של בעל עסק עצמאי היא שנתית ושנית, כי אני נחושה להמשיך במיינדסט שמושך אותי למעלה, להצלחה.
מה קורה לנו כשאנחנו נבהלים מהסכומים ומורידים את המיידנסט שלנו למקום מאוד ממוצע וסטנדרטי?
כבר פיתחנו לעצמנו מיידנסט, מערכת של אמונות על סמך מה שגידלו אותנו לחשוב – כסף בא לכסף, רק מצליחנים באמת מתעשרים (מה זה אומר, שאנחנו לא מספיק טובים?).
אמירות כמו “אני ריאלית”, “לאט לאט”, אני כרגע נמצאת במחזור של K250 וזה בסדר? המיידנסט שאנחנו נמצאים בו, ישאיר אותנו באותו מקום.
שימו לב, כי המצב הרגשי שלנו בא בהלימה למצב הפיזי שלנו. אנשים שאינם מאושרים, סובלים מתחלואות בתדירות גבוהה, אני כבר לא זוכרת מתי הפעם האחרונה שהייתי חולה. המחלה היא סימפטום של מה שאנחנו מרגישים. כלומר, אם אני חווה רגעים רבים של אושר אהיה חולה פחות או לא בכלל.
פרוקטור ממשיך ומפרט על הדרכים להגשים את המטרות שלנו. הוא מדבר בהרצאות שלו על עיקרון התמונה המנצחת. אותה תמונה מנצחת, היא השאיפה אליה אתם רוצים להגיע. יהיה זה להיות על אי בתאילנד 4 פעמים בשנה, לבנות וילה ענקית, שיהיה לכם מטוס פרטי או שתקנו בית חולים ותעזרו לנזקקים. לכל אחד יש את התמונה המנצחת שלו. פרוקטור ממליץ ליצור במשך הזמן 5-6 תמונות שיהיו מקורות המטרה שלנו.
עצם תליית התמונות משקפת לנו בכל יום לאן אנחנו רוצים להגיע. אם אין לנו מטרה, המיינדסט שלנו מתוכנת למשהו אחר. המוח לא יידע לתכנן רצף פעולות ולא יידע לגזור את התהליך אחורה. כלומר, אנחנו צריכים שתהיה לנו מטרה ברורה על מנת לסלול את הדרך אליה. למשל, אני רוצה טיול עם המשפחה שלי בטיול חוף לחוף במשך שבועיים. גם הפעולה הזאת תומכת במטרה שלנו להיות יותר מאושרים ולהגשים את השאיפות שלנו.
ברגע שנצליח לייצר תדר מיינדסט חדש ששואף קדימה ובנוסף, נקיים רצף פעולות שתומכות ברצון האמיתי להרוויח כסף בגדול, ניפטר מהאמונות הישנות ונהיה מוכנים באמת לקבל את האחריות שמגיעה עם הסכומים האלו. למשל שאיפה למחזור חודשי של K500, תביא איתה קפיצה של K100 לחודש.
הגשמת המיינדסט בעזרת רצף פעולות תומכות, היא באמצעות יצירה של מערך מדויק המפרט את תוכנית ההישגים החודשיים-שנתיים-מערכתיים שלנו.
סט האמונות הוא השלב הראשון לשינוי המחשבה שלנו בנוגע לכסף ובנוגע למיינדסט שמוביל אותנו בניהול העסק. השלב השני והחשוב, שבלעדיו לא תתאפשר הגשמה של המיינדסט החדש שלנו, הוא רצף הפעולות שאני עושה במערך העסק.
אם רצף הפעולות שאני עושה בעסק לא תורם להגשמה שלי, המיידנסט לא יתגשם. כלומר, אני רוצה מיליון שקל בבנק, אבל עובדת בשביל K250. המיידנסט מביא איתו כמובן, אחריות מסוימת. הכסף לא מגיע פתאום, אלא צריך כמובן לעבוד בשבילו.
יצירת רשימה מכוונת מטרה היא הצעד להגשמת החלומות העסקיים והאישיים שלכם. כתבו למשל, שאתם רוצים 7 פרויקטים ו – 3 מוצרים חדשים. עצם כתיבת המטרה כמשימה, תביא לתיאום פגישות ופעולות נוספות שיגשימו את המטרות הללו.
שלושת העקרונות שמרכיבים את רצף הפעולות הם שיטה, אימון ומערך לוגיסטי.
הכניסו לחיים ריטואל קבוע
יהיה זה ריטואל קבוע של פגישות נטוורקינג, אימון יוגה או פילאטיס. הכניסו את הריטואל לתוך הגאנט היומי. זהו טיפ שמשתמשים בו כל האושיות הגדולות של העולם הזה, מביל גייטס ועד צוקרברג.
כל פעולה סיסטמתית בעסק, יוצרת שכפול.
צרו לו”ז מדויק ומאורגן
איך לנהל את הזמן שלנו בצורה אפקטיבית? מערך מסודר והפנמה יום יומית כי חשוב להיות נאמנה ללו”ז שיצרתי. יש לי 8 שעות ביום שפנויות לעבודה וכדאי לנצל אותן באופן מקסימלי.
מערך עסקי אידאלי מורכב מסדר יום מסודר שכולל כמעט את כל המרכיבים בעסק. מתוך התבנית אתן גוזרות מה לעשות בשאר השבוע. למשל, אני סוגרת זמן ביומן (14:00-16:00) שמוגדר כולו למכירות. שעתיים ביום, לא יותר. אם אין מספיק לידים, אפנה את השעות האלה לשיווק.
בדיוק אותו דבר אני עושה עבור הריטואל הקבוע שלי, פיתוח המוצרים וכו’ [הפנייה לכתבה ניהול זמן]
אני תוחמת בלו”ז ימים מרוכזים לליווי לקוחות ליום קניות (או כל פעולה אחרת שמצריכה זמן באופן מרוכז). מומלץ לשלוח ללקוחות גאנט (מסמך תכנון), בו כתוב להם מהו היום המסוים שבו אני פנויה לימי ליווי מרוכזים. את היום הזה אני קובעת לעצמי. הלקוח לא יכול ביום הזה השבוע? הפגישה / יום הליווי ידחה לאותו יום בשבוע שאחרי.
הרצון המשמעותי והחשוב שלנו בתור בעלי עסקים, הוא להגיע למצב שבו אנחנו מנהלים את העסק ומפתחים אותו לשלבים הבאים. את המשימות הביצועיות עושים אנשים אחרים, שאנחנו מעסיקים כעובדים או כפרילנסרים.
אם לו”ז העסק עומד על 8 שעות של משימה ביצועית, יש פה בעיה. אם בכל זאת יש צורך, אני מפנה זמן מיוחד לביצוע ותוחמת אותו. כדאי גם לחקור את השעות האלו ולהבין אם העלויות מצדיקות את הימים האלה. חשוב לשים לב שלא להגיע למצב פולבורלי שבו בעל העסק עסוק בביצוע במקום בניהול.
אם בעל/ת העסק נשארים בחלק הביצועי, הם בעצם מציבים לעצמם גבול להצלחה, כיוון שאי אפשר לצפות שעסק יתחיל מפרויקט של 100 אלף ₪, מסכימים? לכן, עליכם למצוא אנשים מוכשרים וטובים שיעשו את המשימות הביצועיות עבורכם ואתם, תנהלו ותפתחו את העסק.
במצב שכזה נפנה את העבודה לעובדים אחרים, אך בתחומים שונים. למשל, נמצא אדם שיעשה עבורנו את עבודת השיווק, הקמפיינים ושיחות המכירה. כך נוכל להמשיך ולבצע את המשימות הביצועיות שאתם אוהבים.
בעיניי, בעל עסק שלא אוהב לשווק צריך לשים את זה לנגד עיניו. שיווק הרבה פעמים הוא נושא שמעלה קושי והוא מגיע ממקום של מערכת אמונות. ניתן לשנות אותו בדיוק כמו את המיינדסט.
עם זאת, אני טוענת כי בעל עסק צריך להבין בכל המחלקות. במיוחד בהתחלה חשוב לדעת את כל התחומים, על מנת להבין אותם מקרוב ולדעת לכוון נכון את העובדים שיעשו אותם בשלב עסקי מתקדם. זה בסדר גמור להעביר את הסמכויות, זה גם עניין של מיינדסט ושל היכולת שלנו לשחרר ולסמוך על מי שמצאנו שיעשה את המשימות הללו עבורנו במקצועיות.
אם נעביר את המשימות הלאה, יתפנו לנו 4 שעות לפרויקט חדש, זה יוצר מצב חדש שבו 10% מפעילות העסק תוקדש לפיתוח.
בתור עצמאיים, אנחנו מביאים את עצמנו לעסק. אנחנו צריכים לזהות איזה טיפוס אנחנו ולפי האפיון להבין אילו מהפעולות בעסק מתאימות לנו יותר ואלו פחות:
יזם
היזם הוא אדם פעלתן מאוד, שלא נח לרגע. הוא מתקתק עבודה, מתקתק משימות, קובע פגישות, רץ ממקום למקום.
מתפעל
אוהב את האוטוכד. הוא אדם ביצועי במהות שלו, הוא יודע להשלים את המשימות באופן מלא ומדויק. הוא נהנה מזמן העשייה.
אמן
האמן רוצה ליצור. פחות מעניינות אותו משימות תפעוליות, הוא גם לא ממש מתעניין בשיווק או מכירות. הוא רוצה לבחור את המנורה לפי איך האור שלה נופל בדיוק על הספה. הוא חי מתוך אמונה שהוא יעשה את האומנות והאמנות תביא לו את ההכנסה ואת הכסף.
הבנה והכרה בסוג הטיפוס שאנחנו תעזור לנו להבין לעומק מי אנחנו מבחינת ה – DNA. היזם יצטרך עזרה בביצוע המשימות, כיוון שהוא תזזיתי ולא יכול לשבת. המתפעל יצטרך עזרה בשיווק, מכירה ותיאומי פגישות. האמן, גם יצטרך עזרה במשימות המתפעל. שייכות לסוג האישיות תקל עלינו את חלוקת התפקידים וההשלמה עם מי שאנחנו. כך אנחנו מוצאים את הבידול ומזנקים קדימה.
אחרי שהבנו איזה טיפוס אנחנו ואילו טיפוסים אנחנו צריכים יחד איתנו כדי לנהל את העסק, נתמקד בבידול העסקי שלנו [הפנייה לכתבת בידול]. שאלו את עצמכם שאלה פשוטה: מה אתם הכי אוהבים לעשות? ברמת הבידול, בצעדים הראשונים אנחנו קודם כל צריכים לדעת מה בא לי ומה לא בא לי. כן, מה עושה לך טוב מבחינת בידול. ברגע שאנחנו עושים מה שבא לנו, אנחנו מחזקים את החוזקות שלנו.
אתם בטח תוהים מה קשורה האהבה שלי לעצם העשייה. התשובה היא – קשורה מאוד! גם הבידול שלנו קשור למיינדסט ולמערכת האמונות.
דור ההורים שלנו גידל אותנו בתחושה שלא תמיד עושים מה שאוהבים, שנשארים במשרה נוחה למרות שהיא לא מה שאני רוצה. בניהול עסק, אם נעבוד עם כל אחד וניקח כל עבודה, בסופו של יום לא באמת נהנה וחוסר ההנאה שלנו תעבור במסרים שלנו ללקוחות ובמוצר עצמו.
סת’ גודינג, גאון שיווקי שהוא גם חלק מהמנטורים שאני מקשיבה להם, מדבר על לעשות דברים מופלאים. האומץ לעשות דברים יוצאים מגדר הרגיל יגרמו לאנשים לדבר עליכם.
בתחילת דרכי, יצרתי מוצר חדש שקיים במצע המוצרים שלי עד היום. הוא נקרא ‘פגישת ייעוץ דיאגנוסטיקה’. הקולות בעולם האדריכלות ועיצוב פנים לא היו אוהדות במיוחד. אמרו עליי שאני מזנה את המקצוע בגלל שיצרתי מוצר קטן, בזמן שכולם עבדו רק על פרויקטים גדולים. ניפוץ תקרת הזכוכית הזו הביאה אותי למצב שבו הרווחתי 300 אלף שקל מהמוצר הזה. מה אתם אומרים, שווה או לא?
עם זאת, זה לקח לי 8 שנים להגיע למקום הזה. אני בחרתי לא להקשיב לאנשים שאמרו לי לא לעשות פעולות מופלאות שהביאו לי בסופו של דבר הכנסות בשווי K400 ₪. גם הם חלק מהפרדיגמות שמקבעות אותנו, חלק ממערכת האמונות ששומרות אותנו ממוצעים ולא ייחודיים.
הלקוחות שלי לא מספיק טובים
לקוחות פחות טובים מגיעים אליי כי כנראה שאני הגדרתי משהו לא נכון בשיווק שלי.
רק אחרי שקבעתי ביני לבין עצמי או בתוכנית מסודרת, מיהו קהל היעד שלי והלקוחות איתם אני רוצה לעבוד, אז אתחיל במערך השיווק שלי. גם כאשר הולכים לדוג, נמצאים במקומות שבהם יש דגים. לא פשוט זורקים את החכה ומחכים לראות מה יקרה.
אחרים עושים ומצליחים ורק אני נשאר במקום
בעלי עסקים שקמים בבוקר ופותחים את הפייסבוק, לראות מה אנשים אחרים עושים ובלי לשים לב מבזבזים 3 שעות מיום העבודה שלהם, עושה טעות בסיסית בעסק שלהם. רשתות חברתיות הן ערוצי תקשורת וחשיפה, לא יותר. הן כלי נהדר אבל חשוב לא לבלות שם זמן יקר שיכול להיות יעיל יותר בקידום העסק שלך.
יש לי המון מתחרים
אין תחרות. התחרות לא קיימת, זה רק עניין של מיינדסט. יש מספיק מקום לכולם ו- 2 מיליון לקוחות שמשפצים בשנה. כל מה שצריך לעשות, הוא להגיע אליהם.
אני בתחילת הדרך העסקית שלי
שום אדריכל או מעצב שלמד שנים את המקצוע, עבר בחייו את הסיפור שלו והגיע לאן שהגיע לא נמצא בתחילת הדרך. אתם באמצע בגלל הסיפור שלכם [הפנייה לכתבת בידול].
דיברנו בתחילת הבלוג על עדויות לקוח שהם גם חלק בלתי נפרד מהבלוגים/פוסטים וכל פעולה שאתם מייצרים ברשתות החברתיות, חזקו את הדוגמא הזו באמצעות הוידאו כאן ועוד עשרות המלצות של לקוחות שלי בכדי לקבל השראה לחצו כאן בקישור בכדי לקבל קצת יותר השראה לאיך להעניק ללקוח הבא שלכם קצת יותר ודאיות בסגירת העסקה, ואל תשכחו לעדכן אותנו ברשתות החברתיות או אצלנו בדף צור קשר כאן בקישור
ישנה דרך לעקוף את המחשבות החוסמות שלנו ואת הפרדיגמות שגדלנו עליהם. זהו לא מקסם שווא וגם לא קורה ברגע. יש להשקיע בכך מחשבה רוחנית ופעולות מעשיות שיקדמו אותנו לעבר המטרה הנכספת – הגדלת ההכנסות והגשמת החלומות. בהצלחה!
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים איך בונים תוכנית עסקית שנתית בהתאם למוצרים שלנו? למה חשוב כל כך ליצור מוצרי
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים אז אני אולי אתחיל בעצם מהסוף. ההתחלה ראשית עם כל לקוח שאין לו ביטחון
כותבת הבלוג אדריכלית רחל ורשבסקי אדריכלית מלווה עסקית עסקית מעצבים ואדריכלים העידן הדיגיטלי העביר כמעט את כל תחום השיווק והמכירה למסכים. הלקוח מסתכל על האתר